Život v mezerách

povídky ze života, život z povídek a spousta otázek

Trans Europ Express

Severák 5.3.2017 20:38:06

Dnes v noci jsem naštívil Kropáčovu Vrutici, jedno z těch míst, kam jsem se chtěl vydat už delší dobu.

Myslíte si, že blouzním, nebo že jsem se stal účastníkem nějaké divoké sázky? Ani jedno, ani druhé, jel jsem tam totiž vlakem...


Už delší dobu sleduju na YouTubu hodně specifický žánr videí - německy se jím říká führerstandsmitfahrt, setkat se ještě můžete s anglickým názvem cabview. Jedná se o videa natočená z pohledu strojvůdce vlaku. Obvykle je natáčí sami strojvůdci (často jsou to totiž taky šotouši) nebo jejich kamarádi. Určitým subžánrem je pak tzv. rear view - pohled skrz zadní okno/dveře na trať ubíhající za zády.

Postupem času jsem si shlédnutá videa začal zapisovat:

Přemýšlel jsem, co s tím dál. Nejprve jsem uvažoval, že bych na trasy psal recenze. Jenže recenze je věc subjektivní - mně se třeba líbí zapadlé lokálky, jiný má zase rád hlavní trati.

Potom jsem si řekl, že bych mohl z těchto úseků sestavit nějakou dlouhou trasu, třeba Praha » Moskva a tu si pak virtuálně projet.

V sobotu jsem ale dostal lepší nápad - sestavím databázi těhle jízd. Je to jednoduché - na jedné straně seznam projížděných stanic, na druhé straně seznam projíždějících vlaků.

Ingredience jsem měl - databázi stanic od Trainline.eu a plný YouTube těhle železničních videí. Zbývalo to tedy okořenit trochou PHP a tradá - jízdní řád Thomase Cooka pro 21. století byl na světě a to už v sobotu odpoledne.

Aplikaci jsem na počest slavného alba skupiny Kraftwerk (a neméně slavné sítě rychlíků) nazval Trans Europ Express.

Nuže, pohodlně se usaďte a můžete se pustit na cesty z pohodlí vašeho obyváku, doporučuji začít třeba v Neratovicích.


Dnes v noci jsem nemohl spát. Potřeboval jsem nějak uspat svou mysl, tak jsem použil svou aplikaci.

Projel jsem si úseky Všetaty » Mladá Boleslav a Mladá Boleslav » Bakov nad Jizerou a přitom jsem právě navštívil zmiňovanou Kropáčovu Vrutici.


K tanci poslechu hraje: Koto: Trans Europe Express


PS: v mé aplikaci už je celá Turnovsko - Kralupsko - Pražská dráha (viz zde)

Zařazeno do kategorie projekty.