Život v mezerách

povídky ze života, život z povídek a spousta otázek

Sorry jako

Severák 22.2.2017 00:49:46

Sorry jako. Nechtěl jsem psát o politice, ale to máte těžký. Politice se zkrátka nevyhnete.

Třeba já jsem se dnes jel na procházku do Nučice a cestou jsem si ve vlaku vyslechl zajímavou diskuzi dvou chlapíků: Jeden se druhého snažil přesvědčit, že EET nepřinese kýžený výsledek a že se jedná pouze o zbytečnou buzeraci podnikatelů a že ti co chtějí krást budou krást dál. Zřejmě věděl, co říká, z jeho řeči vyplynulo, že si sám musel pořídit EET pokladnu. Druhý chlapík byl zase zjevně Babišův volič - neustále opakoval, že hostinský kradou. Bylo celkem zajímavé jejich diskuzi poslouchat, byla to krásná ukázka toho že politickou víru argumenty nezlomíte.

Při cestě zpátky jsem si zase všiml, že v prostoru Lihovar - Smíchovské nádraží - Na knížecí jsou na billbordech reklamy na EET pokladny nejméně od tří různých firem. Nevidím tedy důvod, proč nezveřejnit takovou malou skromnou úvahu na toto téma:


18 miliard

Ráno jsem slyšel v rádiu reklamu, kde vysvětlovali, kolik je za 18 miliard nemocnic, dětských hřišť, kolik kilometrů opravených tratí a kolik hasičských aut. V závěru pak vysvětlili, že o tolik víc peněz na daních se vybralo díky EET.

To mě trochu naštvalo a já si během malé chvilky mezi dvěma zastávkami autobusu uvědomil, proč bych nemohl volit Babiše. Chybí mu totiž jedna vlastnost, kterou jako programátor/přírodovědec/spisovatel vyžaduji a tou je vnitřní konzistence.

Pojďme si to ukázat: Babiš na jedné straně zavádí EET a káže o tom, jak je důležité řádně platit daně (citation needed: nepamatuju se, že by někdy takto doslovně moralizoval). Když se ho pak někdo zeptá na jeho vlastní daňové optimalizace, co odpoví?

Sorry jako!

Sorry jako, rozčílí se a pokusí se odvést pozornost jiným směrem nebo si dodat morální kredit.

To je špatný postup. Kdyby byl vnitřně konzistentní, tak řekne: „Tomu, co dělám já, se říká daňová optimalizace. Je to (povětšinou) legální a dělá to každá větší firma či majetnější jednotlivec.“

A kdyby to byl jó formát, tak ještě majitelům hospod a večerek poradí nějaký trik, jak si zoptimalizovat daně.

To by bylo něco - každá hospoda by měla vlastní holding na Kypru a Babiš by byl hrdinou lidu. Za takovouhle taškařici bych mu to možná i hodil.

Ale takhle nemůžu.

Víte, nemám mu za zlé, že byl agentem Stb. Mám mu za zlé, že to nedokáže přiznat a upřímně o tom mluvit.


A u politiky ještě chvíli zůstaneme. Jakási slovenka pomočila a spálila Korán, za což po ní šla policie. Čeští islamofobové uspořádali solidární veřejné pálení Koránu a jak už je jejich tradicí, šlo o pořádný bizár. Stačí, když budu citovat jednu větu z reportáže z akce:

Účastníci se brzy roztrousili po stezkách, aby pomalu došli na piknikovou mýtinu – jediné místo, kde je v parku povoleno grilování.

Mimochodem - kdyby zase někdo pořádal veřejné pálení Koránu, dejte mi vědět. Mám celkem dobrý plán: Nakoupit v levných knihách výtisky Mein Kampfu a jít ty paliče knih poprosit o oheň k jejich zapálení.


a zpátky k muzice

Ale abychom nekončili politikou - po vzoru Karla jsem si založil další blog - každý den budu přidávat slovo dne. Dnes to byly již výše zmíněné Nučice.

Dále zkoumám různé alternativní sociální sítě a zkouším jednu vytvořit.

Zařazeno do kategorie politika.

Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated
The error has been logged in /anchor/errors.log
Uncaught Exception

Uncaught Exception

Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated

Origin

system/boot.php on line 41

Trace

#0 [internal function]: System\Error::shutdown()
#1 {main}